Advertentie

PVV in 250 gemeenten de grootste

In veel gemeenten is de steun voor de PVV verdubbeld.

ANP
23 november 2023
PVV-leider Geert Wilders geeft een reactie op de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen.
PVV-leider Geert Wilders geeft een reactie op de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. ANP/Remko de Waal

Het aantal gemeenten waar de VVD de meeste stemmen heeft gekregen, is woensdag gekelderd. Twee jaar geleden was de partij in ongeveer driehonderd gemeenten de grootste, nu geldt dat nog maar in bijna dertig gemeenten. In de meeste van die gemeenten kreeg de PVV nu de meeste stemmen.

Manager Bedrijfsvoering -Team Informatie

Zeelenberg in opdracht van Gemeente Velsen
Manager Bedrijfsvoering -Team Informatie

Senior jurist

Zorginstituut Nederland
Senior jurist

VVD verlies, vooral aan PVV

De partij van Geert Wilders is de grote winnaar van de verkiezingen. De partij werd in ongeveer 250 van de 342 gemeenten de grootste. Ruim 220 daarvan gingen twee jaar geleden nog naar de VVD. Daarnaast zijn er ruim tien gemeenten waar de PVV de grootste partij was en bleef. Zeven gemeenten waar de PVV nu de grootste partij is, stemden twee jaar geleden in meerderheid voor het CDA.

GroenLinks-PvdA, de partij van Frans Timmermans, kreeg woensdag in dertig gemeenten de meeste stemmen. Zeventien van die dertig gemeenten zijn afgesnoept van de VVD en elf van D66. In veertien gemeenten stemden de meeste inwoners op Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt en in acht gemeenten kreeg de SGP de meeste stemmen. D66 was twee jaar geleden in twaalf gemeenten het populairst, het CDA in tien en de ChristenUnie in twee. Nu kregen die partijen nergens de meeste stemmen.

Verdubbeld

De steun voor de PVV is vergeleken met de vorige Kamerverkiezingen verdubbeld in Apeldoorn en daarmee is de partij het populairst. De verkiezingsuitslag komt hier vaak in de buurt van de landelijke uitslag en daarom staat de Gelderse gemeente te boek als de meest gemiddelde van Nederland. De VVD is de tweede partij en staat iets voor Nieuw Sociaal Contract en GroenLinks-PvdA, blijkt uit een eerste uitslag die is doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP.

Uit het niets

Ruim 22 procent van de Apeldoornse stemmers kiest voor de PVV, tegen bijna 10 procent in 2021. De VVD verliest en gaat van 23 naar een kleine 16 procent. De partij van Pieter Omtzigt, NSC, krijgt uit het niets 14 procent van de stemmen en wordt gevolgd door GL-PvdA.

D66 was bij de vorige Kamerverkiezingen de tweede partij van Apeldoorn, maar levert flink in. Het percentage van de stemmen voor de middenpartij daalt van 14,5 naar 6.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. D.
We kunnen het ook positief bekijken, de meerderheid van de mensen stemt níet voor de PVV. Formeren zonder de PVV is ook nog prima mogelijk én wenselijk.
Nico Bos
Je houdt je hart vast met al die kersverse lekenbestuurders, en niet alleen bij de PVV. Maar dat is volgens de kiezer blijkbaar de enige manier om het roer van de oude potentieloze vooruitschuifpolitiek rigoureus om te gooien. De vraag is of de vastgeroeste ambtenaren in den Haag deze omslag kunnen trekken.
Nico Bos
De spindoctoren van de VVD hebben volledig de plank misgeslagen om op een "gunstig" moment de stekker uit het kabinet te trekken, in de hoop er nog beter uit te komen. De lijsttrekker was achteraf ook niet zo´n slimme keuze als je het allemaal terug beluistert; de partijbobo´s hebben deze keer strategisch gefaald.
Advertentie