Share
Terug naar overzicht
Waterverbruik leidt tot stopzetting uitkering
Thumbnail

Bij een zogeheten themacontrole ‘Waterproof’ onder bijstandsgerechtigden in Cuijk, Grave en Mill is een aantal mensen door de mand gevallen. In de betreffende huishoudens werd meer water verbruikt dan op basis van de opgegeven woonsituatie mocht worden verwacht.


Uitkering stopgezet

In totaal zijn na controle met Brabant Water van 492 mensen met een bijstandsuitkering, de huishoudens van één Graafse en vijf Cuijkse bijstandsgerechtigden nader onder de loep genomen. Inmiddels is een uitkering beëindigd en een bijstandsuitkering verlaagd. De woonsituatie kwam niet overeen met de gegevens die in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) zijn opgenomen. Daarmee bestaat er geen recht op een bijstandsuitkering. Een onderzoek is nog gaande. Bij de drie andere situaties bleek niets aan de hand te zijn. Bij één klant was weliswaar sprake van een zeer laag waterverbruik, maar niet van fraude. De betrokkene was ernstig aan het vervuilen en is inmiddels onder hoede gebracht van Bemoeizorg Brabant Noordoost en de GGD. 

 

Rechtmatigheid

De Intergemeentelijke Sociale Dienst Cuijk, Grave en Mill (ISD CGM) heeft de themacontrole tussen december 2012 en juni 2013 voor de drie deelnemende gemeenten gehouden. In Cuijk en Grave was al eerder het waterverbruik als instrument ingezet om de rechtmatigheid van de bijstandsuitkering te controleren, laat Matthijs Masolijn van de ISD CGM desgevraagd weten. Directe aanleiding om het nu − voor het eerst in ISD CGM-verband – op te pakken, is ‘de ontwikkeling van het klantenbestand’, aldus Masolijn. ‘Dat is groeiende. Tot december groeide het aantal bijstandsgerechtigden gestaag, maar in het eerste kwartaal van dit jaar zien we echt een stijging.’

 

Vaker themacontroles

De ISD CGM gaat verder met het uitvoeren van de zogeheten themacontroles. Welke omvang die zullen hebben en welk thema ter hand zal worden genomen, is op dit moment nog niet bekend.

 

Wijkgerichte aanpak

De drie gemeenten zijn niet de enige die bijstandsfraude aanpakken. Veel gemeenten proberen op hun eigen manier bijstandsfraude aan te pakken. Onlangs maakte Rotterdam bekend de aanpak van bijstandsfraude te verscherpen door gericht per wijk te controleren, waardoor fraude sneller kan worden opgespoord. De gemeente verwacht met deze aanpak twee miljoen euro te besparen. Enschede bracht in 2010 handhaving onder in een team. De strengere aanpak van fraude bij bijstandsuitkeringen leverde de gemeente Enschede een jaar later 3,5 miljoen euro op.

Reageer op dit artikel
Uw naam Verplicht veld
E-mail adres Verplicht veld
Functie
Reactie Verplicht veld
Reacties (23)
 • Ambtenaartje 6 augustus 2013, 13:30 Ik hoop maar voor ze dat ze hun tuintje niet te vaak hebben gesproeid deze dagen... zijn ze ineens verdacht.
 • Vuilnisman 30 juli 2013, 12:49 Volgens mij kostte dat onderzoek meer geld dan dat er gefraudeerd werd.

  Zouden ze ook moeten doen met electra verbruik. Leuk als me zonnecellen heeft.....
 • marjolein 29 juli 2013, 15:00 Wie zonder betaalde baan is, is in dit land vogelvrij. De 'fraudeaanpak' door de gemeente Rotterdam werd bekend gemaakt een week na de publicatie van een onderzoek naar corruptie in deelgemeente feyenoord. De vraagstelling en uitvoering wat gericht op het sparen van kool en geit. Met een stadsbestuur dat stinkt naar corruptie is niet anders te verwachten. Wat doe je dan? Dan wijs je met z'n allen naar anderen die zich niet kunnen verweren. Zo sociaal zijn neederlanders.
  Overigens ben ik door Eneco/Stedin al drie keer afgesloten geraakt omdat ik volgens de netbeheerder (niet de leverancier!) te weinig gas en electra gebruik. Ben je zuinig omdat je weinig geld hebt, is het weer niet goed! Maar als ik niet zuinig ben en in de problemen kom, word ik ook verketterd.
  Bah, wat een volk!
 • anand (adviseur) 29 juli 2013, 13:49 what else is new, dit is al geruime tijd een beproefde methode.
 • Marc 29 juli 2013, 12:50 Boeien Heleen, als ze maar gepakt en gestraft worden
 • gratis (geld) 29 juli 2013, 11:21 boeie, werknemers hebben ook geen privacy, zie de gluurverhoging.
 • Rob Essers 29 juli 2013, 11:17 "Bestandskoppeling voor fraudebestrijding ‘Waterproof’ onrechtmatig". Dat was het standpunt van het CPB in 2007; zie http://www.cbpweb.nl/Pages/uit_z2006-00476.aspx#.

  Toen waren burgers nog niet al verdacht door het simpele feit dat zij een uitkering ontvangen. Blijkbaar is dat in 2013 in Cuijk, Grave en Mill wél het geval. Zoals de waard is, vertrouwt men zijn gasten!
 • Heleen 29 juli 2013, 09:59 Mag dit wel volgens de wet? Nu begrijp ik ook waarom de overheid zo graag slimme energiemeters promoot.
 • Michiel (Groterdenken) 28 juli 2013, 13:46 Helemaal met TIPI eens. De grote geldstromen worden in dit liberalistische land volledig ongemoeid gelaten, want liberale vriendjes van ...... "Ruimte voor ondernemers" noemt hij dat en laat vervolgens de handhavende diensten, belastingdienst etc. fors krimpen onder het mom van -een kleine overheid is beter-
  Hoe maak je van een goed functionerende maatschappij een bananenrepubliek, vraag het Mark.
  Gelukkig zijn er nog creatieve geesten, hulde hiervoor
 • TIP! (PR-/Imagospecialist) 26 juli 2013, 13:45 Qua kosten - baten, kan ik me betere inzetten voorstellen. Denk maar eens aan de energieverbruikers. De privékosten als de elektrische verwarming van het privézwembad, de schoonmaakster, stomerijkosten, catering, glazenwasser, tuinman en weet ik al wat niet meer, aftrekken van de belasting onder het mom van voor de zaak.....Salarissen en auto's (incl. tankpassen) van zogenaamde vage banen van partners opgeven die nog nooit een voet in de zaak hebben gezet, tenzij er een feestje is. Het opgeven van de zogenaamde representatiekosten voor diners en bezoeken aan van alles en nog wat met zogenaamde zakenpartners, eigenlijk de familie zijnde.....
  Ik weet dat ook de kleintjes een check verdienen, maar m.i. kan er qua kosten - baten beter naar de groten gekeken worden. OK, zij hebben dan wel geen uitkering, maar dit gaat ook over fraude en gelden van de overheid (lees: maatschappij) en brengt m.i. meer op.
 • Joke (waterverbruiker) 26 juli 2013, 11:41 Wat is nou een gemiddeld waterverbruik per persoon? En wat zegt dat? Mee verbruiken = meer mensen in huis? Minder verbruiken = je bent te vaak buitenshuis (dus zal wel zwartwerken)? Mijn huishouden verbruikte 'te weinig' volgens het waterbedrijf. 80-88 kuub per jaar voor vier personen. Blijkbaar is 200 kuub de standaard. Misschien hebben die 'betrapte uitkeringsgerechtigden' wel een lek waar het 'teveel' aan water in verdwijnt.
 • J.Beerenhout azn (v/h Ambt.Bestuurscontacten) 26 juli 2013, 11:06 Advies: ga (ook) gezellig samen onder de douche, of douche lekker elders, b.v. bij de buren (=mantelzorg)
 • René Strobos (Slachtoffer van onze regering ( net als de rest)) 26 juli 2013, 10:21 Als de mensen betalen voor hun water ...wat is dan het probleem?
 • linden 26 juli 2013, 08:48 Prima zaak. Wat mij betreft moeten de grote zwendelaars harder en consequenter worden aangepakt maar de tijd is voorbij dat we de kleintjes maar laten zitten.Complimenten voor de creativiteit.
 • linden 26 juli 2013, 08:47 Prima zaak. Wat mij betreft moeten de grote zwendelaars harder en consequenter worden aangepakt maar de tijd is voorbij dat we de kleintjes maar laten zitten.Complimenten voor de creativiteit.
 • klojos 26 juli 2013, 08:24 compleet ongehoord.. Waar haalt men het lef vandaan om met behulp van dit soort middelen mensen te bespioneren. Is dan totaal niets meer heilig en houdt spionage dan echt pas op in een faradaycage met eigen energie centrale en waterzuivering? Wat een eikels. In het motto van, als het niet expliciet verboden is, is het legaal en ethisch compleet verantwoord.
  een absolute schande. Ik schaam me kapot voor dit land.
 • Loe 26 juli 2013, 07:14 De graai mentaliteit in het groot is geen goed voorbeeld maar doet in het klein wel volgen!
 • Simon 26 juli 2013, 07:02 Samen douchen, nog gezellig ook :-)
 • Dirk 25 juli 2013, 22:54 Een half jaar bezig en dan één fraude geval ontdekken? Klinkt niet erg logisch. Vandaag bleek een bestandvergelijkend onderzoek van gemeente Amsterdam ook al weinig op te leveren. http://www.privacybarometer.nl/opinie/artikel/38 …
 • @marc op 29 juli 2013 12:50 (sukkel?) 6 april 2019, 10:28 @marc op 29 juli 2013 12:50
  “Boeien Heleen, als ze maar gepakt en gestraft worden”.

  WEL MARC DAN BEN JIJ ER OOK EEN VOORSTANDER
  VAN DAT ALLE FOUTE AMBTENAREN EVEN HARD WORDEN AANGEPAKT

  Eén probleem, ze komen bijna overal mee weg, dus tijd voor om je eens in te zetten tegen dit onrecht.
  Voor de wet is iedereen "gelijk", dus gelijke monniken gelijke kappen.

  Zet m op marc!
  Laat van je horen zoek de publiciteit!

  Of toch bang voor je baantje net als de rest van de ambtelijke schreeuwers.
 • Wat is nu fraude? (Overheid dient hand in eigen broek te steken, stinken jongen.) 6 april 2019, 10:20 Wat is fraude?

  Ambtenaren die eerder naar huis gaan, goederen mee naar huis nemen, stiekem vakantiedagen extra noteren, boodschappen doen in werktijd, geld over de balk gooien, hele ochtend krant lezen, uren bij de koffie automaat kletsen, aangifte inkomsten tegen vergoeding manipuleren, enz. enz.

  Rijke elite laten lopen met miljarden fraude, bankdirecteuren laten lopen met miljarden fraude, multinationals laten lopen met miljarden fraude en dan ook nog een 1 tot 5% belasting regeling aanbieden, UWV directeuren met gouden kantoren, alle opzettelijk mislukte overheid projecten miljarden in totaal, douaneambtenaren onregelmatigheid toeslag geven, terwijl ze slecht 9-4 uren werken, belastingdienst medewerkers die vertrokken zijn met een wel heel goed pensioen, enz., enz.

  En dan zijn mensen die 960 euro netto per maand (= niveau 1985) hebben belangrijk? Wie holt hier nu werkelijk het systeem met miljarden euro's tegelijk uit?

  Oudjes die bij elkaar de ramen lappen zijn ook al fraudeurs en gemeenten bedenken de ene list na de andere om burgers te naaien, ze wijzen bijv. geen daadwerkelijke hulp uren meer toe, maar vergoeden resultaat gericht. Uiteindelijk komt het er wederom op neer, minder uren hulp en er wordt nog minder schoongemaakt.

  Het is gewoon een makkelijke groep om te pakken en werkt nog steeds, kijk naar dit artikel , prima als bliksem afleider.

  En dan hebben we het nog niet eens over alle gemanipuleerde SIOD rapporten waar zelfs de ombudsman mee op het verkeerde been wordt gezet en onmachtig is. Maar ja, de siod mannetjes hebben hun kokerblik weer bevredigt over de rug van velen burgers, indirect ook de niet frauderende.

  Hoe halen de ambtenaren het in hun kop om dit te bedenken en uit te voeren, dan mis je toch een paar hersencellen. Het is respectloos jegens burgers die jarenlang belasting en premies hebben betaald en door bijv. frauderende overheid en financiële wereld in de problemen zijn gekomen en dan verwachten ambtenaren respect? Sodemieter op met zijn allen. Gelukkig doorziet de jeugd de overheid want geen fatsoenlijke, wil nog werken voor de overheid.

  Ik ben geen voorstander van fraude, maar pak dan alles aan. Maar ja, dat eigen baantje telkens, het egoïsme, dan de burgers maar in de ellende.
 • Overheid zit vol met oplichters. 6 april 2019, 10:14 Wat is fraude?

  Ambtenaren die eerder naar huis, goederen mee naar huis nemen, stiekem vakantiedagen extra noteren, boodschappen doen in werktijd, geld over de balk gooien, hele ochtend krant lezen, uren bij de koffie automaat kletsen, enz. enz.

  Rijke elite laten lopen met fraude, bankdirecteuren laten lopen met miljarden fraude, multinationals laten lopen met miljarden fraude en dan ook nog een 1 tot 5% belasting regeling aanbieden, UWV directeuren met gouden kantoren, alle opzettelijk mislukte overheid projecten miljarden in totaal, douaneambtenaren met een onregelmatigheid toeslag, terwijl ze slecht 9-5 uren werken, belastingdienst medewerkers die vertrokken met een wel heel goed pensioen, enz., enz.

  En dan zijn mensen die 960 euro netto per maand (= niveau 1985) hebben belangrijk? Wie holt hier nu werkelijk het systeem met miljarden euro's uit?

  Oudjes die bij elkaar de ramen lappen zijn ook al fraudeurs en gemeenten bedenken de ene list na de andere om burgers te naaien, ze wijzen bijv. geen daadwerkelijke hulp uren meer toe, maar vergoeden resultaat gericht. Uiteindelijk komt het er wederom op neer minder uren hulp en er wordt nog minder schoongemaakt.

  Het is gewoon een makkelijke groep om te pakken en werkt nog steeds, kijk naar dit artikel , prima als bliksem afleider.

  En dan hebben we het nog niet eens over alle gemanipuleerde SIOD rapporten waar zelfs de ombudsman mee op het verkeerde been wordt gezet en onmachtig is. Maar ja, de siod mannetjes hebben hun kokerblik weer bevredigt over de rug van velen burgers, ook de niet frauderende.

  Hoe halen de ambtenaren het in hun kop om dit te bedenken en uit te voeren, dan mis je toch een paar hersencellen. Het is respectloos jegens burgers die jarenlang belasting en premies hebben betaald en door bijv. frauderende overheid en financiële wereld in de problemen zijn gekomen, en dan verwachten ambtenaren respect? Sodemieter op met zijn allen.

  Ik ben geen voorstander van fraude, maar pak dan alles aan. Maar ja, dat eigen baantje telkens, het egoïsme, dan de burgers maar in de ellende.
 • Anoniempje 5 april 2019, 23:04 Wat een complete onzin je zult maar ziek zijn en vaker moeten douche. Of je kids luizen en moet je de wasmachine vaker draaien ineens zijn de verdacht pfff zo krom dit. En wat als er ergens een lekkage zit ja Fraude hahaha wat een bull shit zeg.