Share
Terug naar overzicht
Verschil arm en rijk in steden neemt toe
Thumbnail

De rijken worden rijker en de armen ook. Dat is de situatie in Nederlandse steden. Maar het verschil tussen arm en rijk groeit, want de top groeit sneller dan de onderkant. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Planbureau voor de Leefomgeving dinsdag naar buiten heeft gebracht.


Kloof groeit
Het verschil tussen de hoogste en de laagste inkomens in de steden is in de afgelopen jaren met 3,5 procent gegroeid. Voor heel Nederland is dat 3 procent. Vergeleken met andere landen valt dat overigens mee. Alleen in Scandinavië bleven arm en rijk dichter bij elkaar. De kloof nam het hardst toe in Amsterdam. Het verschil tussen rijk en arm groeide daar met ruim 4 procent.

Amsterdam verdient meer
Volgens het Planbureau zijn de steden 'de motoren van de Nederlandse economie'. Het aantal banen in de steden is in de laatste 25 jaar toegenomen met 30 procent. 'Daarbuiten was dat 20 procent.' De meeste hoogbetaalde banen zijn in de steden te vinden. Maar mensen met een laag inkomen profiteren mee. Wie een baan heeft waar weinig opleiding voor nodig is, verdient in Amsterdam bijvoorbeeld 4,5 procent meer dan buiten de steden.

Banengroei

Het bureau keek ook welke steden de laatste jaren het meest profiteren van de banengroei. In 1980 werkten de meesten mensen in Rotterdam en omgeving, omdat daar de haven te vinden is. 'Groot-Rijnmond' is sindsdien ingehaald door Amsterdam en Utrecht. Die steden hebben veel zakelijke dienstverlening, zoals adviesbureaus, banken en ICT. In die sector zijn veel banen gecreëerd. (ANP)

Reageer op dit artikel
Uw naam Verplicht veld
E-mail adres Verplicht veld
Functie
Reactie Verplicht veld
Reacties (3)
  • loekoek (vm. jur.medew.gsd) 9 maart 2016, 09:50 @Martin. Inderdaad. De armen worden iets rijker doordat op minimumniveau veelal gecompenseerd wordt. Dit betekent dat de armen over een tijd gelijk staan aan de huidige middenklasse. Iedereen zit dan in de middenklasse of behoort tot de armen. Daarboven een kleine pluk rijken. De droom van veel politici die op stemvee kunnen rekenen en als ze niet stemmen ook geen probleem.
  • Martin 8 maart 2016, 22:58 Nee Tip! Lees het artikel. De armen worden ook rijker.
  • TIP! (PR-/Imagospecialist) 8 maart 2016, 14:06 "De rijken worden rijker en de armen ook."; taaltechnisch en zelfs wanneer je het leest, klopt het niet; "De rijken worden rijker en de armen ARMER!" Aub geen gepopiejopie!