Share
Terug naar overzicht
Reparatie Texelse waterleiding duurt 3 maanden
Thumbnail

Waterleidingbedrijf PWN heeft ruim 3 maanden nodig om de kapotte onderzeese waterleiding tussen Den Helder en Texel te vervangen. De technisch lastige klus moet voor 1 november geklaard zijn, want dan begint het stormseizoen en is het onmogelijk in het Marsdiep te werken.


Extra drinkwater per vrachtwagen
PWN, dat het Waddeneiland tijdens de hitte met vrachtwagens voorziet van extra drinkwater, gaat ongeveer 200 meter leiding vervangen. De onderwaterklus neemt lange tijd in beslag, omdat er speciale koppelingen moeten worden gemaakt om de oude en de nieuwe leiding aan elkaar te kunnen bevestigen.

Geen vergunning
PWN liet woensdag verder weten nog geen vergunning te hebben van de betrokken overheden.

De breuk bevindt zich op 25 meter diepte in het Marsdiep, waar een sterke stroming staat. Dat maakt de reparatie van de leiding extra lastig. Duikers kunnen ongeveer een half uur per duik werken en alleen tijdens rustig water, tijdens de kentering van eb en vloed. PWN heeft dus specialisten nodig om de leiding te vervangen.

Meer controles
PWN bekijkt van dag tot dag hoeveel vrachtwagens nodig zijn om extra water naar Texel te brengen. Als de hitte afneemt en het hoogseizoen voorbij is, heeft het eiland voldoende aan de tweede onderzeese pijpleiding, die nog heel is. De tweede zinkerleiding is extra gecontroleerd en in orde bevonden. PWN gaat de controles in de stroomgeul uitbreiden naar meerdere keren per jaar.

Reageer op dit artikel
Uw naam Verplicht veld
E-mail adres Verplicht veld
Functie
Reactie Verplicht veld