Share
Terug naar overzicht
Oproep aan kabinet voor verbod knalvuurwerk
Thumbnail

Korpschef Erik Akerboom van de politie dringt samen met 26 andere organisaties bij het kabinet aan op het verbieden van knalvuurwerk en vuurpijlen tijdens de jaarwisseling. In een paginagrote advertentie zetten ze de oproep kracht bij. Hierop staan de namen van onder anderen de burgemeesters van de grote gemeentes Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en voorzitters van diverse hulpdiensten en artsenorganisaties.


Alleen siervuurwerk
‘Ik wil de jaarwisseling veiliger maken en de traditie in stand houden, veilig en feestelijk’, aldus Akerboom. ‘Veel van de ellende kan worden voorkomen door alleen nog siervuurwerk toe te staan, naast georganiseerde vuurwerkshows en aftelmomenten. En wij zijn niet de enigen die dat geloven. Met dit brede maatschappelijke signaal doe ik een dringend beroep op de politiek om in actie te komen. Zodat de jaarwisseling weer een veilige traditie wordt, zowel voor het publiek als alle collega’s en hulpverleners die op deze avond aan het werk zijn.’

Vuurwerkzones
Volgens Akerboom werkt de oplossing die het kabinet vorig jaar heeft genomen met het instellen van vuurwerkzones niet. Hij stelt dat de handhaving ervan voor agenten onmogelijk is. ‘Het wordt een lappendeken. Daarom pleiten we voor nationaal beleid.’ De Onderzoeksraad voor Veiligheid pleitte eerder al op een verbod op knalvuurwerk en pijlen. Maar dat legde het kabinet naast zich neer. Binnenkort wordt er weer een besluit genomen over een eventueel verbod.

Handhaving
De regeringspartijen VVD en CDA zijn niet overtuigd door de oproep van politie en andere organisaties om vuurpijlen en ander knalvuurwerk tijdens de jaarwisseling te verbieden. ‘Illegaal vuurwerk is al verboden, maar hoe zit het met de handhaving? Die is vrij moeizaam’ zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam. Ook Antoinette Laan van de VVD ziet een verbod niet zitten. Zij noemt ‘vuurwerk een mooie traditie die de VVD niet zomaar op wil geven’.

Evaluatie van het kabinet
CDA'er Van Dam wijst er ook op dat het kabinet binnenkort met een evaluatie komt over het veiliger maken van de jaarwisseling. Daaruit moet volgens Van Dam blijken ‘hoe erg het is’. ‘De politie komt nogal eens met wisselende cijfers.’ Laan van de VVD zegt dat het ‘natuurlijk belangrijk is dat de politie veilig haar werk kan doen. Het is echter maar zeer de vraag of we de problemen oplossen met een verbod. Verbieden van legaal vuurwerk zal ertoe leiden dat er meer illegaal vuurwerk wordt verkocht’. (ANP/redactie)

Reageer op dit artikel
Uw naam Verplicht veld
E-mail adres Verplicht veld
Functie
Reactie Verplicht veld