Share
Terug naar overzicht
Gemeenten melden open data niet aan op rijksportaal
Thumbnail

Slechts een op twintig gemeenten heeft open data sets aangemeld bij het rijksportaal data.overheid.nl. Dat blijkt uit een inventarisatie van Open State Foundation (OSF). Van alle 1069 Nederlandse overheidsorganisaties zijn er van 89 datasets te vinden. Daarbij zijn slechts 21 gemeenten betrokken. Volgens OSF maakt het niet aanmelden van datasets het heel lastig om informatie te vinden.


Gemeenten en waterschappen lopen achter
Op het rijksportaal is de data voorzien van de OWMS-standaard, de metadatastandaard voor informatie van de Nederlandse overheid op internet. Ministeries en provincies hebben allemaal één of meerdere datasets aangemeld maar gemeenten, regionale samenwerkingsorganen en waterschappen lopen flink achter. Slechts 21 van de in totaal 395 gemeenten hebben sets aangemeld. Hetzelfde deden 7 van 246 regionale samenwerkingsorganen, 12 van 155 zelfstandige bestuursorganen en 4 van de 23 waterschappen. Hoge Colleges van Staat, Openbare Lichamen en het Koninklijk Huis hebben nog geen enkele dataset aangemeld.

Provincies goed op weg
Momenteel zijn er in totaal 7813 datasets aangemeld via data.overheid.nl. Ongeveer de helft daarvan komt van het CBS. Rijkswaterstaat neemt met 1309 sets ook een flink deel voor zijn rekening. De provincies Utrecht (354), Gelderland (290), Zuid-Holland (155) en Friesland (103) zijn daarna de partijen met de meeste datasets. Ook het RIVM, KNMI, RVO, DUO en Kadaster hebben tientallen sets aangemeld. Er zijn daarnaast 22 organisaties die gezamenlijk 261 datasets hebben aangemeld bij data.overheid.nl, maar deze zijn niet in de OWMS-standaard aangeleverd. 

Datasets niet aangemeld
Veel instellingen waaronder gemeenten hebben wel open data, maar melden deze niet aan bij het rijksportaal. Dat maakt het voor gebruikers heel lastig om de informatie te vinden, zegt Arjan El Fassed, directeur van Open State Foundation. 'Als je hergebruik van overheidsinformatie wilt stimuleren, is het van belang dat deze data wel vindbaar zijn.' 

Reageer op dit artikel
Uw naam Verplicht veld
E-mail adres Verplicht veld
Functie
Reactie Verplicht veld