Share
Terug naar overzicht
Geen eigen bijdrage illegalen voor medicijnen
Thumbnail

De gemeente Utrecht wil af van de verplichte eigen bijdrage die de ongeveer 500 illegalen in de stad moeten betalen voor medicijnen. Dat maakte het college dinsdagmiddag bekend. Die bijdrage is op 1 januari ingevoerd door het College voor Zorgverzekeraars.


Ernstige problemen
Volgens de gemeente leidt de bijdrage tot ,,ernstige problemen voor een hele kwetsbare groep mensen". Utrecht wil op korte termijn de maatregel ingetrokken krijgen. Daarom gaat ze samen met Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) in gesprek met het College voor Zorgverzekeraars.

Zieke mensen
Mocht dat op niets uitdraaien, dan gaat Utrecht samen met de andere gemeenten er bij het Rijk op aandringen om een oplossing te vinden. Dat liet het college dinsdag weten op vragen van de lokale PvdA. In de tussentijd wil het Utrechtse college geen financiële compensatie geven aan de illegalen voor ,,deze ongewenste maatregel van het Rijk". Volgens PvdA-raadslid Bouchra Dibi zijn veel van de illegalen in de stad dakloos en hebben ze geen recht op inkomen of bijstand, ,,Er zitten veel zieke mensen tussen."

Reageer op dit artikel
Uw naam Verplicht veld
E-mail adres Verplicht veld
Functie
Reactie Verplicht veld
Reacties (3)
  • van den berg 12 februari 2014, 11:59 ik vind dat dat niet alleen voor illegalen moet gaan tellen maar voor al de Nederlanders medicijnen moeten gratis zijn veel mensen nemen geen medicijnen meer die ze wel nodig hebben omdat ze niet kunnen betalen
  • J.C.de Bont (werker in de gezondheidszorg, raadslid) 12 februari 2014, 11:56 Dit is niet de oplossing. Mensen die in de illegaliteit leven, daar moet wat aan worden gedaan. Iedereen die in Nederland leeft behoort te betalen, zowel de zorgpremie, eigenrisico als behandeling die niet wordt vergoed. Alle uitzonderingen maken de zorg onbetaalbaar.
  • Monique 12 februari 2014, 11:48 Ik wil ook geen verplicht eigen risico betalen. Ik voel me als nederlanders steeds vaker gediscrimineerd.