Share
Terug naar overzicht
Ergernis over uitlatingen Pvda rondom benoeming burgemeester
Thumbnail

D66 ergert zich aan de Senaatsfractie van de PvdA die mogelijk dwars gaat liggen bij het veranderen van de manier waarop burgemeesters benoemd worden. D66-leider Alexander Pechtold heeft daar bij premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher over aan de bel getrokken.


Klaas de Vries

Bronnen op het Binnenhof zeggen dat naar aanleiding van berichtgeving dinsdag in het AD. Aanleiding waren uitlatingen van PvdA-senator Klaas de Vries zondag in De Telegraaf. Hij is bang dat als de huidige manier van burgemeesters benoemen (door 'de kroon') uit de Grondwet gehaald wordt, de gekozen burgemeester dan ineens heel snel dichtbij komt. De Vries is daar niet voor.

Verwacht je niet

VVD en PvdA hebben in hun regeerakkoord steun uitgesproken voor het initiatief van D66 om de burgemeestersbenoeming uit de Grondwet te halen. Als de PvdA-senatoren dwars blijven liggen, is voor afronding van het initiatiefwetsvoorstel in de Eerste Kamer steun nodig van partijen als het CDA of de PVV. De Vries stelde deze maand schriftelijke vragen over het voorstel. D66-Kamerlid Gerard Schouw is daar verbaasd over. ,,Dat soort vragen van principiële aard verwacht je niet op zo’n laat moment'', zegt hij dinsdag in het AD.

Reageer op dit artikel
Uw naam Verplicht veld
E-mail adres Verplicht veld
Functie
Reactie Verplicht veld
Reacties (5)
 • JeTe 27 mei 2014, 20:26 Hadden we nog maar de Stadhouders van vroeger. Het experiment 'democratie' is duidelijk mislukt. Het merendeel van het volk kiest verkeerd en is van de rechte weg af, waardoor de weldenkende minderheid moet lijden onder het onbenul van de gehersenspoelde meerderheid.

  De koning zou eens wat steviger moeten optreden en zijn land verdedigen. Het weldenkende deel heeft er geen behoefte aan om verbonden te worden middels sport, koekhappen en oranje appels.
  Vroeger stond op bijvoorbeeld landverraad de doodstraf. Nu heet dat, sinds 1966, deftig 'democratie'.
  Ik doe maar een suggestie.
 • p 27 mei 2014, 14:33 Net of dit om de inhoud gaat. Er wordt heel fijntjes op gewezen dat het niet D66 is die regeert...
 • Leon 27 mei 2014, 14:33 Wel goed dat de PvdA in de senaat de gekozen burgemeester blokkeert. Je moet er toch niet aan denken dat al die naar voren geschoven dorpsgekken de burgemeester gaan uithangen.
 • August Biels (gewezen ICT ambtenaar) 27 mei 2014, 14:10 Begrijp de reactie van @mattie, maar je maakt een vergissing die in rechtse kringen wel vaker gemaakt wordt: bij de PvdA vind je geen sociaaldemocraten meer. Een enkele verdwaalde linksliberaal, maar de PvdA is net zo'n neoliberale ballentent als de VVD.
 • mattie 27 mei 2014, 12:11 Begrijp de verbazing van d66 niet, de pvda heeft vaker op het allerlaatste moment de gekozen burgemeester gesaboteerd. Sociaaldemocraten hebben het nou eenmaal niet zo op democratie.