Share
Terug naar overzicht
Drie maanden extra voor bijstandsexperiment
Thumbnail

Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) meldt dat gemeenten die experimenteren met de Participatiewet drie maanden extra krijgen voor ‘een zo zuiver mogelijke effectmeting’. Dat doet zij op verzoek van de experimenteergemeenten.


Teleurstelling

De drie maanden verlenging zijn niet bedoeld vanuit het oogpunt om over een langere duur te experimenteren, maar om te voorkomen dat de resultaten van de laatste vragenlijst die de deelnemers moeten invullen worden beïnvloed. Hans Zuidema, projectleider van het experiment in de gemeente Wageningen legt uit dat de wetenschappelijke begeleiders van het experiment zich zorgen maakten over de zuiverheid van de respons op de laatste vragenlijst. ‘Die wordt op 1 oktober afgenomen. Tevens de oude einddatum van het experiment. Omdat in het gesprek waarbij de vragenlijst wordt voorgelegd ook aan deelnemers zou worden uitgelegd dat het experiment afloopt en zij weer met hun reguliere rechten en plichten volgens de Participatiewet te maken krijgen, vreesden de onderzoekers dat dit de resultaten kon beïnvloeden. Bijvoorbeeld doordat een deelnemer teleurgesteld is, of juist opgelucht.’

 

Liever zes maanden verlenging

‘Klantmanagers horen van veel deelnemers dat zij graag door zouden gaan met hun treatments’, licht Ruud Muffels, wetenschappelijk begeleider van de experimenten in Tilburg en Wageningen toe. ‘Voor deelnemers in de vrijlatingsgroep kan teruggaan naar het normale regime bijvoorbeeld ook behoorlijk grote effecten op het inkomen hebben. Vandaar dat wij waakzaam zijn voor de eventuele teleurstelling bij deelnemers bij het invullen van de laatste vragenlijsten.’ Muffels vertelt dat hij en zijn collega-onderzoekers liever een verlenging van zes maanden had gezien. ‘Daarmee had de overgang naar eventuele nieuwe regelgeving wat soepeler kunnen verlopen. Desondanks zijn wij tevreden met de extra drie maanden.’ Bijkomstigheid is wel dat de deelnemers per 1 oktober opnieuw in moeten stemmen met de laatste drie maanden van deelname.

 

Welbevinden

In de experimenten, uitgevoerd door de gemeenten Deventer, Groningen, Nijmegen, Tilburg, Utrecht en Wageningen, krijgen bijstandsgerechtigden die deelnemen aan het experiment uiteenlopende treatments. Sommige groepen mogen bijverdienen en andere groepen krijgen meer begeleiding of worden juist meer vrijgelaten. In Groningen mag een groep zelf een treatment kiezen. Onderzoekers bestuderen welk treatment tot een betere uitstroom leidt. Ook moet duidelijk worden of de afwijkende treatments een verbetering of verslechtering in geluk, geestelijk welbevinden en lichamelijke gezondheid opleveren.

Reageer op dit artikel
Uw naam Verplicht veld
E-mail adres Verplicht veld
Functie
Reactie Verplicht veld
Reacties (2)
  • János Betkó (projectleider / onderzoeker experiment Nijmegen) 16 april 2019, 09:06 Dag Wendy,

    Zoals Hans in het artikel al aangeeft gaat het er om dat niet de laatste meting wordt gedaan op hetzelfde moment dat mensen al intensief door de gemeente worden voorbereid op de terugkeer naar de reguliere regels. Met die paar extra maanden kunnen we de laatste meting doen zoals gepland, en hebben we daarna nog een paar maanden om met deelnemers te gaan zitten om te spreken over wat dit voor hen betekent. In een aantal gevallen zal dit bijvoorbeeld leiden tot inkomstenverlies, zoals Ruud hierboven aangeeft, dus dat heeft echt wel impact op mensen.

    Natuurlijk kan het zo zijn dat ondanks het uitstel mensen hier wel al mee bezig zijn, en de laatste meting toch een beetje wordt beinvloed. Maar daar is niets aan te doen, het experiment is nu eenmaal begrenst in de tijd. Door het niet tegelijk te doen is het wetenschappelijk gezien in ieder geval zuiverder.
  • wendy 16 april 2019, 00:34 Alsof de meting zuiverder is door deelnemers bij voorbaat al te kennen te geven dat ze nog 3 maanden extra aan het lijntje gehouden worden? Wat voor effect heeft dat dan op de beantwoording ?