Share
Terug naar overzicht
Drie coffeeshops Maastricht houden deuren gesloten
Thumbnail

Coffeeshop Smokey in Maastricht mag met ingang van donderdag na 6 maanden gesloten te zijn geweest, weer open, maar doet dat niet. Net als de coffeeshops Easy Going en Cool Running blijft de shop gesloten tot een uitspraak van de Raad van State komend voorjaar. 


Dicrimineren van buitenlanders
Dat liet voorzitter Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshops in Maastricht (VOCM) donderdag weten. 
De gemeente berichtte donderdag dat alle coffeeshops in Maastricht weer open mogen. Maar van de 14 zijn er sinds september al 11 open. De andere drie willen eerst weten wat de Raad van State bepaalt over het discrimineren van buitenlanders, die van burgemeester Onno Hoes de coffeeshops niet in mogen.

UItreksel uit bevolkingsregister
Wegens overtreding van dit verbod sloot Hoes 13 van de 14 coffeeshops in mei en juni van dit jaar voor 3 maanden. Smokey ging voor 6 maanden dicht omdat de politie daar een minderjarige gast had getraceerd. 
De coffeeshops in Maastricht blijven verplicht om de klant een uittreksel uit het bevolkingsregister te vragen.

Persoonsgegevens niet geregistreerd
Volgens Josemans gebeurt dat behalve in Eindhoven en Maastricht nergens in Nederland. 
,,Klanten in coffeeshops hoeven zich geen zorgen te maken over hun privacy: de gemeente hoeft niet te weten waarom dit uittreksel aangevraagd wordt'', stelt de gemeente. ,,Ook in de coffeeshop worden de persoonsgegevens niet geregistreerd.''

Wel door politieregister
Maar Josemans zegt dat met het uittreksel wel degelijk iedere aanwezige klant door het politieregister wordt getrokken. ,,Niet alleen of je daadwerkelijk Nederlander bent, maar ook of je nog verkeersboetes hebt openstaan'', aldus Josemans. Dit beleid jaagt volgens hem ook Nederlandse klanten naar de illegale straatdealers.
Reageer op dit artikel
Uw naam Verplicht veld
E-mail adres Verplicht veld
Functie
Reactie Verplicht veld