Share
Terug naar overzicht
CETA-verdrag bedreigt lokaal beleid
Thumbnail

Het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada (CETA) beperkt gemeenteraden in hun vrijheid voor onder andere milieubeleid, vergunningverlening en woonbeleid. Daarvoor waarschuwen Milieudefensie, FNV en Handel Anders in een notitie aan gemeenteraadsleden. 


Het handelsverdrag legt volgens hen ook lokale overheden beperkingen op in het maken van regels en wetten die de winst van investeerders aantasten. ‘Als de gemeenteraad bijvoorbeeld maatregelen neemt tegen gaswinning of ingrijpt op de woningmarkt, kan een investeerder via het verdrag een schadeclaim indienen wegens misgelopen inkomsten,’ zo waarschuwen ze.

Als voorbeeld halen ze de gaswinning in Nederland door het Canadese Vermilion aan. Dat gasbedrijf is momenteel actief in 65 gemeenten. Het kan een schadevergoeding van Nederland claimen als het ingrijpt om de gaswinning te beperken of te voorkomen.

Woningmarkt
Voor de woningmarkt geldt hetzelfde. Uit een inventarisatie van Milieudefensie blijkt dat Canadese en Amerikaanse investeerders actief zijn op de Nederlandse woningmarkt met minimaal 750 miljoen euro. ‘Ze hebben duizenden huizen in Amsterdam, Rotterdam en tientallen andere plaatsen opgekocht, waarmee ze huizenprijzen en huurprijzen opdrijven. Deze investeerders kunnen een schadevergoeding bij Nederland claimen als een gemeente ingrijpt om woningen betaalbaar te houden. Bijvoorbeeld door de huur die gevraagd wordt te begrenzen of beperkingen op te leggen aan het opkopen en doorverhuren’, aldus de notitie.

Reageer op dit artikel
Uw naam Verplicht veld
E-mail adres Verplicht veld
Functie
Reactie Verplicht veld
Reacties (6)
 • p 26 september 2019, 11:13 @Wottsjer grote woorden hoor.

  Wat gaat er mis met CETA-helemaal niks...

  @Petra, liever een dictatuur dan, waar de Petra's van deze wereld welwillend bepalen wat het volk wil?
 • Petra 26 september 2019, 10:04 @Wottsjer

  Het gros van de Nederlanders is niet in staat zaken te doorzien, laat staan de impact daarvan op lange termijn. Daarnaast interesseert het ze geen r*k en zullen ze helaas ook in de toekomst verkeerd stemmen.
 • Wottsjer (Watcher) 26 september 2019, 09:12 Het summum van kapitalisme en liberalisme: je zeggenschap en autonomie verkopen (verpatsen) aan de commercie. Terug naar de Middeleeuwen.
  Hoe lang willen burgers deze wandaden van de politiek nog dulden voor het eens ergens echt mis gaat?
 • p 25 september 2019, 17:12 Goh regels hebben gevolgen en water is nat.

  Moet schade cq concurrentienadeel nog wel worden aangetoond
 • Carol Stel 25 september 2019, 15:01 Bij dit onderwerp schiet mij spontaan de naam van Alexander Pechtold, voormalig fractie voorzitter D66 te binnen. Zijn partij was tegen het CETA-verdrag. Maar draaide als een blad aan een boom en stemde toch voor. Later bleek dat Pechtold een appartement in Scheveningen 'cadeau' had gekregen van de Canadese ambassadeur ('een goede vriend van me').
 • Bertduss (Kenner) 25 september 2019, 13:06 En voor deze (potentieel) desastreuze gevolgen waarschuwden de tegenstanders van CETA al jarenlang. Maar politiek Den Haag (en de partijgenoten in gemeenteraden dus ook) stak de kop in het zand en drukte het verdrag door.