Share
Terug naar overzicht
CDA nog steeds grootste leverancier burgemeesters
Thumbnail

Het CDA levert nog steeds de meeste burgemeesters. Hoewel de partij met 13 zetels in de Tweede Kamer de vijfde fractie is, is ze goed voor 122 van de 358 burgemeestersposten.


VVD op tweede plaats
Dat blijkt uit een overzicht dat het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag heeft gepubliceerd. 
De VVD komt op de tweede plaats met 96 burgemeesters, de PvdA op 3 met 86 burgemeesters en D66 staat met 23 burgemeesters vierde. De PVV en de SP, volgens peilingen op dit moment de grootste partijen in de Kamer, hebben geen burgemeesters.

PvdA goed in grote steden
In percentages uitgedrukt heeft het CDA 34,1 procent van de burgemeestersposten in handen, de VVD 26,8 procent en de PvdA 24 procent. De laatste partij is wel goed vertegenwoordigd in de grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven. De VVD levert de burgemeester van Den Haag. De meeste CDA-burgemeesters zijn te vinden in plattelandsgemeenten.

Meeste burgemeesters zijn man
Veruit de meeste burgemeesters zijn mannen: 288. Ons land heeft 70 vrouwelijke burgemeesters.
Reageer op dit artikel
Uw naam Verplicht veld
E-mail adres Verplicht veld
Functie
Reactie Verplicht veld
Reacties (6)
 • eric 26 juli 2013, 07:46 @Karel, ik woon in Helmond en durf uw stelling best gekwalificeerd in twijfel te trekken.
 • Hor 25 juli 2013, 23:11 CDA-ers kunnen lintjes knippen, dat is hiermee bewezen.
 • Karel van Klaveren 25 juli 2013, 22:02 Gemeenteraden doen voordracht die bijna altijd wordt overgenomen door het kabinet. Waarop formele Kroonbenoeming volgt.

  Kennelijk levert het CDA, ondanks dat ze slechts 13 kamerzetels telt, nog altijd de best gekwalificeerde bestuurders af. Hetgeen de andere partijen toch te denken moet geven.
 • August Biels (gewezen ambtenaar) 25 juli 2013, 21:37 Wat in ieder geval duidelijk is, is dat de functie van burgemeester niet langer een publieke functie is die voor iedere burger openstaat.

  Het is inmiddels een politiek, om niet te zeggen partij-politiek ambt geworden, en daarmee open voor allerlei kongsi's en spelletjes.

  Een nog verdere uitholling van de democratische samenleving.
 • Ferdinand Ketel (Wethouder) 25 juli 2013, 18:51 Bert, ik neem aan dat het om kroonbenoemde burgemeesters handelt. Waarnemers zijn er niet bij betrokken.
 • Bert Homan (wethouder Utrechtse Heuvelrug) 25 juli 2013, 17:26 Ik weet dat er veel herindelingen zijn, maar dat er nu nog maar 358 gemeenten zouden zijn lijkt mij voorbarig. Neem aan dat dan ook de andere cijfers niet kloppen. Voor zover ik weet heeft de VVD zeker 114 burgemeesters op dit moment. Zou de bron even controleren.