Share
Terug naar overzicht
Burgemeester Luc Winants van Venray stapt op
Thumbnail

Luc Winants stapt na twee jaar alweer op als burgemeester van Venray. De CDA'er ziet zich genoodzaakt om te vertrekken op grond van een beslissing van een vertrouwenscommissie in de gemeenteraad. Die heeft Winants te verstaan gegeven op zoek te willen naar een nieuwe burgemeester.


Conflict

Het is niet voor het eerst dat Winants moet vertrekken uit een gemeente waar hij burgervader was. Winants was van 2012 tot 1 januari 2018 burgemeester van Brunssum. Daar moest hij weg wegens een heftig conflict met de wethouders.


Gronddeal

Sinds 1 januari 2020 is hij eerste burger van Venray. Maar een affaire rond wethouder Jan Loonen (CDA) van grondzaken heeft ook Winants uiteindelijk de das omgedaan. Loonen kreeg een motie van wantrouwen uit de raad tegen zich en stapte op. De raad betichtte Loonen van de schijn van belangenverstrengeling rond een gronddeal met het waterschap. Daarbij werd ook gewezen op de bijna zeventig nevenfuncties van de wethouder.

 

Gele kaart

De burgemeester kreeg van de gemeenteraad een gele kaart in de vorm van een motie van afkeuring. Dit omdat hij publiekelijk Loonen de hand boven het hoofd had gehouden en publicaties over de omstreden gronddeal van Loonen had geprobeerd tegen te houden. Toen ook het CDA uit de coalitie stapte en een nieuwe coalitie aantrad, werd het draagvlak voor Winants erg klein.

 

Verkiezingen

Vrijdagavond legde Winants in een verklaring uit waarom hij ook nu weer opstapt. ‘Op 16 maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Kort daarna treden een nieuwe gemeenteraad en een nieuw college aan. De vertrouwenscommissie van de gemeenteraad en ik hebben een ander beeld bij hoe de bestuurlijke vernieuwing in Venray vorm moet krijgen. Daarom heeft de vertrouwenscommissie onlangs de overweging met mij gedeeld, om na de verkiezingen, ook een procedure te starten om een nieuwe burgemeester te zoeken. Ik heb aangegeven dat ik in het belang van Venray aan die gedachte wil meewerken.’

 

Pijn

Dat betekent dat Winants bij het aantreden van een waarnemer of uiterlijk per 1 februari 2022 zijn taken als burgemeester van Venray zal neerleggen. ‘Met pijn in mijn hart’, vult Winants aan. ‘Graag had ik samen met u nog veel meer kansen willen pakken en ideeën tot bloei laten komen. De wens van de vertrouwenscommissie om plaats te maken voor een opvolger, wil ik echter respecteren.’ (ANP)

Reageer op dit artikel
Uw naam Verplicht veld
E-mail adres Verplicht veld
Functie
Reactie Verplicht veld
Reacties (6)
 • Southern Comfort 28 november 2021, 10:51 Wat echter nu vooral buiten schot blijft: de rot zit ook en met name in de ambtelijke top. Bestuurders sturen de uitvoering en worden zolang mogelijk door ambtenaren uit de wind gehouden, maar de top die jarenlang weet heeft van misstanden en daar al dan niet vrijwillig bij betrokken is (en niet aan de klepel gaat hangen) gaat daarna op dezelfde voet verder.

  En dan nog eens de talloze - bezoldigde - nevenfuncties in andere bestuursorganen, commissies met persoonlijke en partijpolitieke agenda's.
 • Colla Alberts (81 jaar) 28 november 2021, 09:10 Goddank maar ook jammer, straks immers zou hij toch bijna zeker uit zijn Ambt zijn moeten stappen voor zijn aandeel in het Top Sport Limburg dossier waar hij een zeer kwalijke rol in heeft gespeeld, als toenmalig voorzitter RVT, dat noemt men na het grote gelijk van Jo Palmen, toen in Brunssum opnieuw een toonbeeld van iemand benoemen die hier de capaciteiten niet voor heeft dan moet je immers ook voor 100% onkreukbaar zijn & capaciteiten hebben. Oud Minister Ollongren wordt opnieuw herinnert aan haar grote ongelijk toen zij vanaf de heup schoot maar jammer genoeg in haar eigen voet waar Venray goddank al snel bij bezinning kwam en deze Winants nu aan de deur zet. Hier hebben er veel meer binnen het CDA last van zoals we nog zagen bij de VLUCHT van Burgemeester Ackermans, neen niet uit Egypte maar uit de Gemeente  Eijsden-Margraten, met al zijn staarten door de achterdeur waar tot vandaag hij nog steeds zich NIET in de RAAD heeft verantwoord, maar óók niet naar de Inwoners toe, hoeveel lafheid kan een mens in zich bergen.
   Maar Winants verplicht weg is het mooiste nieuws dat ik vandaag gekregen had, de vlag had ik uitgehangen ga er met volle teugen ook van GENIETEN.
 • Nico uit Loenen (voormalig rijksambtenaar) 27 november 2021, 19:19 @Stef, het is een zwerfkei :-). Misschien kan prins Jeroen 1 van de Piëlhazen ff in Venray waarnemen.
 • Southern Comfort 27 november 2021, 15:36 Na Zuid-Limburg mag nu wel Noord-Limburg worden schoon geveegd, inclusief partijgenoten van Remkes.

  Het is een in elkaar gedreide braoj waar geen enkele zelfreiniging plaatsvindt.
 • Stef 27 november 2021, 14:53 Eigen schuld, dikke bult.

  Na Brunssum had de raad van Venray kunnen weten wat ze in huis haalden. Maar Limburgers, zijn dommer dan ezels, die stoten zich immers niet aan dezelfde steen!
 • Nico uit Loenen (voormalig rijksambtenaar) 27 november 2021, 00:28 Gelukkig zijn er landelijk veel interim burgemeesters nodig waar die gemeenteraad en de rechter (art. 50 Gw) niets over te vertellen hebben. Zo kom je nog eens ergens in dit vak :-)