Share
Terug naar overzicht
Bruls verbiedt demonstratie Nederland in Verzet
Thumbnail

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen heeft een aangekondigde demonstratie van Nederland in Verzet van zondag in de binnenstad van Nijmegen geweigerd. Hij heeft dat gedaan op advies van politie en koepelorganisatie GGD GHOR en in overleg met het Openbaar Ministerie in de Nijmeegse driehoek 'vanwege ernstig risico op verstoring van de openbare orde en veiligheid en het niet kunnen handhaven van de coronamaatregelen'.


Gevaar

De politie zegt signalen te hebben gehad dat er niet alleen vreedzame demonstranten, maar ook andere groeperingen naar de demonstratie zouden komen, zoals voetbalhooligans. Die zouden uit zijn op een confrontatie met de politie of andere groepen. De demonstratie zou daarom een gevaar vormen voor de veiligheid in de binnenstad, aldus de gemeente.

Noodverordening

Omdat sommige demonstranten hebben aangegeven zich niet te zullen houden aan het verbod, geldt er zondag een noodverordening in de stad en is Nijmegen aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie mensen mag fouilleren en aanhouden die zich in groepsverband ophouden, wapens of vuurwerk bij zich dragen, of signalen vertonen die duiden op demonstreren of uit zijn op confrontatie met anderen of de politie.

Pijn in het hart

De demonstranten wilden een route lopen door de binnenstad, waarna ongeveer 3000 deelnemers bij elkaar zouden komen op de Grote Markt. Bruls laat weten dat het verbieden van de demonstratie hem 'pijn in het democratisch hart' doet. 'Het recht op demonstreren is een belangrijk onderdeel van onze democratie. Iedereen mag zijn mening uiten. Maar als er signalen zijn van ernstig risico voor de veiligheid en gezondheid van onze bezoekers, inwoners, winkeliers, horeca en hulpverleners, dan kan ik niet anders dan verbieden.'

Persoonlijke titel

De initiatiefnemer van de demonstratie, Michel Reijinga, wil eerst de reacties van zijn achterban op social media in de gaten houden en later op de dag dieper op het verbod ingaan. Wel heeft hij direct op Facebook laten weten dat de demonstratie is verboden. 'Iedereen die er wel heengaat, doet dat op persoonlijke titel', aldus Reijinga. 'Het is even wennen dat er weer een demo verboden wordt, het is zo lang goed gegaan.' (ANP)

Reageer op dit artikel
Uw naam Verplicht veld
E-mail adres Verplicht veld
Functie
Reactie Verplicht veld
Reacties (2)
  • Anon39347 26 november 2021, 23:56 Zo triest. Men denk dat het weer redelijk is "het niet kunnen handhaven van de coronamaatregelen" als argument op te kunnen voeren.
  • Nico uit Loenen (gepensioneerde rijksambtenaar) 26 november 2021, 15:38 De enige manier om massademonstraties nu nog te voorkomen is tijdelijk wat groepsopties van sociale media uit te schakelen. We komen dan wel in een grijs bestuurlijk gebied. Met het verbieden van demonstraties lok je tegenwoordig juist een vaste groep relschoppers, die uit het gehele land op de genoemde locaties afkomen. Het lot van Nijmegen is feitelijk al bezegeld.