Share
Terug naar overzicht
Beveiliging Suwinet weer niet op orde
Thumbnail

De beveiliging van Suwinet blijkt opnieuw niet op orde te zijn. Het systeem zou toegankelijk zijn voor instanties die daar geen recht toe hadden. Dit recht zou onder andere door incassobureaus zijn misbruikt om persoonsgegevens in handen te krijgen. Dit meldde het radioprogramma Argos, zaterdag 20 juni.


Misbruik van gegevens
Veel ambtenaren zijn er maar wat blij mee: Suwinet. Het is een computersysteem waarmee zij met een paar muisklikken inzage hebben in alle denkbare persoonsgegevens, zoals loon, hypotheek, adres, bankrekeningnummer, arbeidsverleden, studieschuld en alimentatie. 
Het systeem blijkt echter lek te zijn. Daardoor hebben partijen toegang tot de gegevens terwijl ze daar niet de bevoegdheid toe hebben. Argos liet zien dat niet alleen het risico bestaat dat er misbruik van de gegevens wordt gemaakt, maar dat dit in de praktijk ook gebeurt. Incassobureaus zouden zich toegang tot het systeem hebben verschaft en via Suwinet zou ook gezocht zijn naar verblijfsgegevens van vrouwen die in een blijf-van-mijn-lijf huis zitten.


Onder vuur
Suwinet bestaat 13 jaar. Het systeem heeft al enkele keren onder vuur gelegen, met name omdat gemeenten slordig omgaan met de regels die gelden voor het gebruik ervan. Zo bleek eind 2013 uit een onderzoek van de inspectie SZW dat slechts vier procent van de gemeenten voldeed aan de normen voor het gebruik van Suwinet. Dat is nu opgelopen tot een nog steeds schamele 17 procent. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten houdt samen met de inspectie voorlichtingssessies om de gemeenten beter met het systeem te laten werken en hen te attenderen op de beveiligingsrisico’s.

Geschokt
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zei tegenover Argos geschokt te zijn door de bevindingen. De veiligheid van burgers zou door de overheid gegarandeerd moeten worden, meent zij. 

Reageer op dit artikel
Uw naam Verplicht veld
E-mail adres Verplicht veld
Functie
Reactie Verplicht veld
Reacties (3)
  • Tom Hettinga (consultant) 22 juni 2015, 16:07 Van de 115 wettelijke normen waaraan gemeenten zich moeten houden, controleert de Inspectie er zeven. In 2013 bleek slechts 4% te voldoen aan de zeven onderzochte normen, 13% voldoet aan geen enkele norm en 33% voldoet aan slechts één van de zeven normen. Kijk hier voor meer informatie en de link naar het radioprogramma Argos: https://www.datasafety.nl/actualiteit
  • Dwarsligger (administratief medewerker) 22 juni 2015, 15:13 Aan het systeem is naar mijn mening niets mis mee. Bij beveiliging blijkt toch steeds weer dat de zwakste schakel toch de mens is.
  • August Biels (gewezen ICT ambtenaar) 22 juni 2015, 13:49 "Opnieuw"? U bedoelt waarschijnlijk: nog steeds.

    Zoals ook nog steeds de verregaand grote meerderjheid van gemeenten z'n zaakjes niet op orde heeft: 87 procent.

    Gemeenten die zo met hun ICT omgaan zouden onder curatele gesteld moeten worden. Maar van wie? Het rijk? Ik noem Departement van Justitie, Defensie....

    Emigreren dan maar? Of het burgerlijk verzet in?