Share
Terug naar overzicht
Amersfoort kiest definitief voor nieuw stadhuis
Thumbnail

De Amersfoortse gemeenteraad heeft dinsdagavond schoorvoetend ingestemd met de bouw van een nieuw stadhuis op een braakliggend stuk grond naast het spoor. Daarmee is de renovatie van het oude gebouw van de baan.


Asbest 

Amersfoort heeft jaren gesteggeld over een beter onderkomen voor de gemeente. In 2017 startte het vorige college zelfs met de eerste onderzoeken voor de aanbesteding van de renovatie van het huidige stadhuis uit 1974, een klus die zo’n 28 miljoen euro moest kosten. Maar toen bleek dat er veel meer asbest in het pand zat dan gedacht, en een renovatie duurder zou uitvallen, zette het stadbestuur een streep door de plannen. Besloten werd om een nieuwe locatie voor een nieuw gebouw te zoeken.

 

Energieneutraal

Volgens het stadbestuur past een nieuw stadhuis op de Trapeziumlokatie, op steenworp afstand van het huidige gemeentehuis, binnen het huisvestingsbudget. Het gebouw moet volledig energieneutraal worden, en kan op z’n vroegst in 2023 klaar zijn.

 

Brandgevaar

Onduidelijk is wat er met het oude gebouw gaat gebeuren. Het ontwerp van het in 1974 gebouwde pand is van Antoon van Kranendonk, maar na de bouw bleek het al vrij snel te klein. Daarom ontwierp Pi de Bruijn in de jaren negentig een forse uitbreiding, die flink contrasteert met het oudere gebouw. Het huidige stadhuis is met een label G niet bepaald energiezuinig. Bovendien bleek uit een onderzoek vorig jaar dat het gebouw in dermate slechte staat is dat er grote risico’s zijn voor de brandveiligheid.

Reageer op dit artikel
Uw naam Verplicht veld
E-mail adres Verplicht veld
Functie
Reactie Verplicht veld
Reacties (1)
  • Gerben 18 november 2019, 09:17 Gefeliciteerd! Goede keus!