Share
Terug naar overzicht
Ambtenaren wapenen zich tegen warmte
Thumbnail

Gemeenten en andere overheidsorganisaties nemen maatregelen voor hun ambtenaren nu het extreem warm is. Er zijn vanuit de VNG geen officiële richtlijnen voor uitzonderlijk warm weer opgesteld. Werkgevers moeten zelf bepalen wat de beste acties zijn om oververhitte ambtenaren te voorkomen. Zo heeft de provincie Limburg een tropenrooster ingesteld. De ambtenaren beginnen al om 7.00 uur ’s ochtends met werken en kunnen eerder naar huis. Tilburg deelt zonnecrème uit en FNV Overheid verwijst naar een speciale tool om de hittestress te meten.


Geen airco

Ambtenaren die in een omgeving werken waar airco is zullen minder last hebben van de uitschieters op de thermometer. Maar anderen, zoals de provincieambtenaren in Limburg hebben minder geluk. ‘Het zijn meestal maar een paar dagen per jaar,’ aldus een woordvoerder tegen L1. ‘Vorig jaar hebben we dit ook de hand gehad en hebben we ook een tropenrooster ingevoerd. ‘Er zijn momenten dat de warmte in het provinciehuis zodanige vormen aanneemt dat we hoofd niet meer koel kunnen houden.’

 
Arbo-voorschriften 

Verschillende scholen en bedrijven in het land hebben inmiddels een tropenrooster ingevoerd. Maar ook sportclubs zoals bijvoorbeeld voetbalclub Vitesse hebben de trainingstijden aangepast. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) laat de maatregelen voor gemeenteambtenaren over aan de gemeenten zelf. ‘We krijgen hier wel eens vragen van gemeenten over, maar we verwijzen dan naar de arbo-voorschriften waarin staat dat werknemers veilig moeten kunnen werken,’ aldus een woordvoerder. ‘De omstandigheden bij overheidsgebouwen zijn ook heel divers. We adviseren natuurlijk wel om te inventariseren wat de risico’s zijn.’

Zonnebrandcréme en petten
Dat deed ook de gemeente Tilburg, een van de gemeenten waar rond de 33 graden is voorspeld. ‘Binnen de stadskantoren, wat uiteraard geconditioneerde omgevingen zijn, zijn het simpele en voor de hand liggende voorschriften,’ legt de gemeentewoordvoerder uit. ‘Medewerkers worden geadviseerd lamellen en ramen gesloten te houden en op tijd pauze te nemen en voldoende te drinken. Voor medewerkers in de buitendienst, zoals bij het Brabants Afval Team, wordt daarbij gezorgd voor zonnebrandcrème, zonnebrillen en petten,’ aldus de gemeente Tilburg.

 
Wanneer te heet? 

Volgens vakbond FNV Overheid is er in de cao's voor gemeenteambtenaren niets afgesproken over tropenroosters bij bloedheet weer. Wel wijst een woordvoerder op algemene maatregelen voor werknemers. 'Overleg samen met je collega's en leidinggevenden over te treffen maatregelen', meldt het FNV op de website. 'Raadpleeg de vakbond, bijvoorbeeld via de arbotelefoon van FNV. Bij twijfel: een spoedmeting door deskundigen. Bij extreme Humidex-waarden (boven de 40) kan zo nodig ook de Arbeidsinspectie worden ingeschakeld. Ook verwijst de bond naar de zogeheten FNV Hittestress Calculator. zodat je weet wanneer het écht te heet is.

Reageer op dit artikel
Uw naam Verplicht veld
E-mail adres Verplicht veld
Functie
Reactie Verplicht veld
Reacties (6)
  • lord (lord) 25 augustus 2016, 15:48 Wat een domme kortzichtige reacties!
  • Bert 25 augustus 2016, 12:03 Die FNV doet nuttige dingen....zonnebrand in een CAO. Zodat je kan eisen dat je factor 40 krijgt bij 28 graden en factor 50 bij 21. Dat kunnen mensen en organisaties niet zelf bedenken, dus daarvoor is een protocol en een CAO nodig. Dat geldt natuurlijk ook voor gepaste kleding e.d. De ambtenarij maakt weer eens een Jiskefet-achtige indruk, en de FNV maakt zich nog belachelijker door zo weinig van de creativiteit en initiatief van mensen en organisaties te verwachten dat ze iets 'regelen' wil.... Wat een 'slapstick!
  • johannes (ambtenaar) 25 augustus 2016, 11:33 Dat warme weer duurt hier maar een paar dagen, straks is het te koud, te nat of waait het te hard. Waar gaat dit over!!!
  • Jos Mevis 25 augustus 2016, 11:29 Jiskefet toonde dus tóch de realiteit ?!!
  • Wezenberg (Financieel Adviseur) 25 augustus 2016, 10:14 Vanwege dit soort geneuzel moet ik me op elke verjaardag weer verdedigen voor het feit dat ik ambtenaar ben.
  • Jhr. van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) 25 augustus 2016, 09:16 Amai, dat is nu eens de enige keer dat ambtenaren ook 'in het zweet des aanschijns' van de burger kunnen werken.. Om eens in calvinistische termen te spreken. Alsjeblieft zeg, wil die FNV ook voor het weer al een protocol..? Wij lossen dat zelf op. Wie afspraken heeft met burgers, kleedt zich normaal zomers. Doen ze in Thailand ook. Wie op de werkplek blijft, kan rustig in een short lopen. Zelf loop ik op slippers in de werkruimte, maar de vlotte, zwarte schoenen staan klaar. Zoiets regel je even onderling en met zorg en respect voor je omgeving.