Share
Terug naar overzicht
Accountantskosten jeugdzorg veruit het hoogst
Thumbnail

De accountantskosten van jeugdzorgorganisaties zijn veel hoger dan die van andere zorgorganisaties. De geestelijke gezondheidszorg (GGZ) heeft meer dan twee keer zo veel kosten als andere zorgorganisaties en binnen dat onderdeel zijn de accountantskosten bij jeugdzorg het hoogst, blijkt uit een analyse van de jaarverslagen door inkoopcoöperatie Intrakoop.


Bovengemiddeld

‘Een gemiddelde zorgorganisatie betaalt in 2018 zo’n 121.000 euro aan accountantskosten’, schrijft Intrakoop, en dat komt neer op zo’n 1,57 euro per 1.000 euro omzet. GGZ-organisaties zitten een stuk boven dat gemiddelde met 2,66 euro en jeugdzorg valt nog duurder uit: 3,60 euro. 

 

Decentralisatie

‘We vermoeden dat het te maken heeft met het feit dat jeugdzorg gedecentraliseerd is en dat de organisaties aan veel meer partijen verantwoording moeten afleggen’, vertelt een woordvoerder van Intrakoop. ‘Een ziekenhuis hoeft bijvoorbeeld maar in één gemeente verantwoording af te leggen en niet aan allerlei verschillende partijen. Een jeugdzorgorganisatie zit meestal in verschillende gemeenten en elke gemeente heeft een eigen procedure.’ 

 

Analyse

In de analyse maken Intrakoop en Marlyse-Research onderscheid tussen de GGZ (geestelijke gezondheidszorg en jeugdzorg, de cure-sector (ziekenhuizen en revalidatiecentra), VVT (verpleging, verzorging en thuiszorg) en de GHZ (gehandicaptenzorg).

Reageer op dit artikel
Uw naam Verplicht veld
E-mail adres Verplicht veld
Functie
Reactie Verplicht veld
Reacties (2)
  • Ruud Niewold 30 december 2019, 15:18 Ik geef slechts drie voorbeelden van onjuistheden in bovenstaand artikel. Twintig jaar geleden waren de kosten in het ggz veld al hoog. Er zijn ook organisaties die goedkoper werken ondanks verschillende contracten, met verschillende gemeenten. Ziekenhuizen leveren in het algemeen geen verantwoording af aan gemeenten. Met andere woorden, wat hierboven staat, is kolder.
  • Spijker (n.v.t.) 30 december 2019, 13:20 Wie niet luisteren wil moet maar voelen. Er is sinds 2015 voldoende gewaarschuwd voor de noodzaak van landelijk uniforme administratiesystemen.
    Overigens is bij accountants en onze lieve heer alles mogelijk.