Share
Terug naar overzicht
70 miljoen beschikbaar voor sport in de buurt
Thumbnail

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid en Sport) trekt vanaf 2012 elk jaar zo'n 70 miljoen euro uit om mensen dicht bij hun huis aan het bewegen of sporten te krijgen.


Een taskforce onder leiding van Onno Hoes, burgemeester van Maastricht, gaat kijken hoe belemmeringen die een beter gebruik van de zaaltjes nu beletten, kunnen worden weggenomen.

Strikte regels
Bijvoorbeeld kinderen van de naschoolse opvang die vanwege de strikte regels de voorzieningen van de sportclub niet mogen gebruiken, terwijl diezelfde kinderen daar in het weekeinde wel gewoon sporten.

NOC*NSF, en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), VNO-NCW en MKB Nederland doen mee aan het project. Logisch vindt de minister, want zij hebben baat bij fitte en gezonde werknemers. Het ministerie van Onderwijs betaalt mee aan sport en bewegen in de buurt.

Overgewicht

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben steeds meer mensen overgewicht. De helft van de jeugd tot 18 jaar beweegt te weinig, net als een derde van de volwassenen.

Minister Schippers vindt bewegen en volksgezondheid bij elkaar horen.

Preventie
Bij de bespreking van de begroting Volksgezondheid afgelopen week, noemde ze zichzelf nadrukkelijk de minister van preventie. Volgens oppositiepartijen moet ze daarom niet de hulp bij stoppen met roken en dieetadvies uit het basispakket halen en doorgaan met informatieve Postbus51-spotjes. Schippers vindt echter dat dure massamediale campagnes niet of nauwelijks effect hebben en zij kiest voor investeren in 'doen' om de keuze voor een gezonde levensstijl gemakkelijker te maken.

Reageer op dit artikel
Uw naam Verplicht veld
E-mail adres Verplicht veld
Functie
Reactie Verplicht veld