Advertentie
juridisch / Nieuws

GL-wethouder sleept GL-bestuur voor rechter

De Leidse wethouder Ashley North (GroenLinks) wil bij de rechter gedaan krijgen dat zijn partij toch een referendum houdt over de kieslijst.

26 februari 2024
Rechtershamer-shutterstock-565403683.jpg
Shutterstock

Het bestuur van GroenLinks wordt door de eigen Leidse wethouder Ashley North voor de rechter gesleept. Dat bevestigt een woordvoerder van de partij tegenover De Telegraaf. North is de zaak begonnen omdat hij vindt dat het bestuur zijn verzoek om een ledenreferendum te houden onterecht heeft afgewezen.

Klantmanager Schuldhulpverlening

BMC
Klantmanager Schuldhulpverlening

Adviseur subsidies

Gemeente Oss
Adviseur subsidies

Referendum onder GL-leden

North wil de leden een vraag voorleggen over de manier waarop GroenLinks en PvdA samen de Europese verkiezingen in gaan. Net als bij de landelijke verkiezingen hebben GroenLinks en PvdA een gezamenlijke lijst. Maar parlementariërs van GroenLinks komen na de verkiezingen in de fractie van de Groenen en die van PvdA in de Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D). North wil dat leden gaan stemmen over het plan dat ook Europarlementariërs van de PvdA naar de Groenen gaan. Daarom eist hij een referendum onder de GL-achterban.

Eerder referendum over reglement

Het bestuur van GroenLinks wees het verzoek van North en 181 andere leden echter af, omdat het niet aan alle eisen zou voldoen. De onafhankelijke referendumcommissie van de partij kwam tot hetzelfde oordeel. Belangrijkste bezwaar van het bestuur is dat de leden bij een eerder referendum al hebben ingestemd met het verkiezingsreglement, de gezamenlijke kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma. 'We zien geen reden dat nog eens over te doen', aldus de woordvoerder van bestuursvoorzitter Katinka Eikelenboom in De Telegraaf. In het verkiezingsreglement staat dat GroenLinksers naar de Groenen gaan en PvdA'ers naar S&D.

Wij willen de discussie kunnen voeren bij welke Europese familie we nu eigenlijk horen

De Leidse wethouder Ashley North (GroenLinks) in De Telegraaf

Discussie voeren

North laat het hier niet bij zitten. Hij wil donderdag bij de rechtbank in Utrecht voor elkaar krijgen dat leden zich alsnog over de kwestie kunnen buigen. 'Ik heb de verantwoordelijkheid gevoeld deze zaak te starten, maar ik sta zeker niet alleen', zegt hij in De Telegraaf. Volgens hem voldoet het verzoek tot referendum aan alle eisen.  En dan is het aan het bestuur de vraag te verspreiden. Dat weigeren zij. En daar balen wij van. Wij willen de discussie kunnen voeren bij welke Europese familie we nu eigenlijk horen.'

Interne procedures

De GroenLinks-woordvoerder zegt tegen de krant dat het een bewuste keuze is 'dat we onze kennis over twee fracties willen gaan verdelen'. Lijsttrekker Bas Eickhout (De Groenen) en PvdA-kandidaat Mohammed Chahim zitten beiden hoog in de boom. Met het vormen van één delegatie zou één van hen invloed verliezen. De woordvoerder vindt het 'jammer' dat de 182 leden deze stap hebben gezet. Volgens haar hadden ze beter gebruik kunnen maken van interne procedures, zoals commissie van geschil en beroep. Ook kunnen zij een voorstel doen bij het ledencongres in april.

PvdA-leden buitenspel

De wethouder stelt echter dat er al maandenlang is gepoogd om intern een oplossing te vinden voor de kwestie. Hij vraagt de rechter in een kort geding een uitspraak te doen over de afwijzing. Als de rechter de wethouder en de andere leden gelijk geeft, dan moet er alsnog een referendum worden gehouden onder de GroenLinks-leden. Het is dan wel zo dat de vraag niet aan PvdA-leden kan worden voorgelegd, omdat er formeel nog steeds twee verenigingen zijn. 'Dat vinden wij ook onwenselijk', aldus de GroenLinks-woordvoerder.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Tja, als het landelijk bestuur uit lijfsbehoud de roots van de partij niet meer serieus neemt dan krijgen de leden serieuze geestelijke problemen. Voor schizofrenie zijn daarvoor o.a. de volgende medicijnen beschikbaar: broomperidol, chloorprotixeen, flupentixol, fluspirileen, haloperidol, penfluridol, perfenazine, pimozide, pipamperon en zuclopentixol. Of verzin snel een nieuwe naam voor deze kleurencombinatie, dan is men direct van dit soort interne binnenbrandjes af.
Advertentie