Advertentie
financiën / Nieuws

VNG en IPO klaar met ‘eindeloos gebakkelei over geld’

Gemeenten en provincies zijn blij dat hun financiële probleem door de Kamer wordt erkend, maar verwachten nu wel een oplossing.

13 oktober 2023
Touwtrekken Shutterstock
Shutterstock

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Interprovinciaal Overleg (IPO) vragen in een ‘position paper’ opnieuw aandacht voor de gemeentelijke financiële tekorten vanaf 2026. Op 17 oktober aanstaande vergadert de Kamer over de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De decentrale overheden vragen Kamerleden om nu al, ter voorbereiding op de formatie van een nieuwe regering, oplossingen in kaart te brengen.

Beleidsadviseur Huisvesting

Ons Middelbaar Onderwijs via Geerts & Partners
Beleidsadviseur Huisvesting

Projectleider Vastgoed

JS Consultancy
Projectleider Vastgoed

Erkenning

Het kabinet heeft het financiële tekort waarover gemeenten en provincies zich al lang zorgen maken recent nog erkend. In antwoorden op vragen naar aanleiding van de miljoenennota gaf zij aan dat er in 2026 voor gemeenten een gat van 2,3 miljard euro en voor provincies van 414 miljoen euro is ten opzichte van de bestaande financiële afspraken. Dit is na aftrek van de miljard die door het kabinet op Prinsjesdag is toegezegd.

Oplossingen

Daarmee zijn we er nog niet, vinden de decentrale overheden. De nieuwe begrotingssystematiek, met en koppeling aan het BBP, schiet volgens VNG en IPO tekort. Dit omdat de groei van de uitgaven voor zorgkosten, beheer en onderhoud van infrastructuur, OV en natuurbeheer harder stijgen dan het gemiddelde BBP. Gemeenten en provincies roepen op die fondsen te indexeren, om te voorkomen dat er een steeds groeiend tekort ontstaat. Ook het afschaffen van de opschalingskorting wordt als optie genoemd.

Klaar met gebakkelei

Het is geen nieuws wat de VNG en het IPO brengen, maar de financiële toenadering van rijk laat nog steeds te wensen over. ‘Het financiële probleem is bij u bekend en wordt door u erkend. Het is nu zaak tot een oplossing van dit probleem te komen.’ De decentrale overheden zijn de discussie over geld behoorlijk zat. ‘Gemeenten en provincies willen hun energie steken in het oplossen van problemen van inwoners in plaats van eindeloos gebakkelei over geld.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Waarom zo moeilijk doen. Is het niet mogelijk om het Gemeentefonds te voeden met een vast percentage van de de totale jaarlijkse inkomsten van het Rijk?
Advertentie