Advertentie

Dossier: Dossier: Omgevingswet

Het wordt wel vergeleken met de grootste wetgevingsoperatie sinds de invoering van de Grondwet in 1848. De Omgevingswet vervangt tientallen wetten en honderden ministeriële regelingen en AMvB's over ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water, die relevant zijn voor de leefomgeving. Veel gemeenten, provincies en waterschappen experimenteren al met de nieuwe mogelijkheden die de wet biedt. Volgens planning wordt in 2019 de huidige wet- en regelgeving vervangen door de Omgevingswet.
  • ruimte en milieu / Achtergrond

    ‘Het knarst aan alle kanten’

    Twee jaar geleden kwam de commissie-VTH met een alarmerend rapport over ons stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving.

    26 mei 2023
    Woningen onder de rook van Tata steel
    ‘Het knarst aan alle kanten’
  • ruimte en milieu / Nieuws

    ‘Stop Omgevingswet nu het nog kan’

    Voor de VTH-taken van gemeenten zal de Omgevingswet ‘een hoop ellende’ teweegbrengen, aldus Jozias van Aartsen en Winnie Sorgdrager.

    26 mei 2023
    Omgevingswet
    ‘Stop Omgevingswet nu het nog kan’
  • ruimte en milieu / Nieuws

    ‘Geen discussie over invoering Omgevingswet’

    Weer een nieuwe invoerings­datum van de Omgevingswet. Maar ook een nieuwe leiding bij het programma dat decentrale overheden bij die invoering ondersteunt. ‘Niemand heeft ons gezegd dat wij die Omgevingswet niet nodig hebben.’

    11 juni 2021
    ‘Geen discussie over invoering Omgevingswet’
  • ruimte en milieu / Redactioneel

    Kramp om kritiek

    Waardevolle kritiek voor de makers van de wet door een aantal gemeenten. Toch reageerde uitgerekend de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) opvallend defensief toen door Kamerleden in een hoorzitting vragen werden gesteld over “ruis” tussen vereniging en achterban. Wij herkennen ons niet in de kritiek, was de reactie vanuit het VNG-bestuur.

    04 november 2016
    Kramp om kritiek
  • ruimte en milieu / Redactioneel

    Feestje

    Nu zowel Tweede als Eerste Kamer de Omgevingswet heeft aangenomen, slaat de feestvreugde gestaag over op de decentrale overheden. Veel gemeenten pakken de tweede grote stelselwijziging van dit decennium voortvarend op, blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en Antea Group. In veel gemeenten duiken projectleiders Omgevingswet op en ook de bestuurlijke betrokkenheid groeit.

    17 juni 2016
    Feestje
  • ruimte en milieu / Redactioneel

    Kostenplaatje Omgevingswet

    Waar blijft de zak met geld? Het is de prangende vraag die een Omgevingswetexpert uit een koplopergemeente aan de minister van Infrastructuur en Milieu zou willen stellen. Want ja, omschakelen naar de werkwijzen en instrumenten van de Omgevingswet, kost tijd en expertise en dus geld. De gemeenten die als eerste voortvarend de uitdagingen van de nieuwe wet aangingen, lopen daar inmiddels tegenaan.

    23 maart 2016
    Kostenplaatje Omgevingswet
Advertentie