Share
Terug naar overzicht
Nullijn voor ambtenaren van tafel
Thumbnail

Het kabinet voert geen nullijn voor ambtenaren in. Vicepremier en minister van Sociale Zaken Asscher (Sociale Zaken, PvdA) heeft dat bekendgemaakt. De ongeveer 1 miljoen mensen die bij de overheid en in het onderwijs werken kunnen daardoor volgend jaar toch rekenen op een plusje op hun salaris.


Sinds 2010 zijn de salarissen van de meeste overheidsdienaren bevroren. Door de inflatie betekent dat in de praktijk een forse koopkrachtdaling. Het kabinet heeft nu ruimte gecreëerd om de nullijn voor komend jaar van tafel te halen. Eerder was al afgesproken dat in 2015 de lonen van de collectieve sector de markt weer zullen volgen.

 

Koopkrachtruimte creëren

Asscher:  ‘In deze voor iedereen moeilijke tijden is het van belang dat we de pijn eerlijk verdelen en waar we kunnen koopkrachtruimte creëren. Deze groep van 1 miljoen mensen stond al drie of vier jaar vol in de wind, het is goed dat er voor hen weer perspectief op een beetje groei is.’

 

200 miljoen extra

Het kabinet maakt de loonruimte mogelijk door onder meer 200 miljoen euro vrij te spelen op de begroting. Verder bezuinigt het kabinet 750 miljoen euro op de totale loonkosten in de collectieve sector (exclusief zorg). Dat geld kan ingezet worden voor meer loon. Vakbonden en werkgevers kunnen over de invulling van de arbeidsvoorwaarden onderhandelen, aldus Asscher. Verder zorgt de verhoging van de AOW-leeftijd er voor dat we 2 jaar langer kunnen sparen voor ons pensioen. Daardoor ontstaat er ruimte voor premieverlaging met bijna 4 procent. De koopkracht voor de betrokkenen stijgt daarmee met 2 procent.

 

Einde sociaal akkoord

De nullijn stond niet in het sociaal akkoord dat het kabinet dit voorjaar met werkgevers en werknemers sloot, maar hing sindsdien wel boven de markt omdat het kabinet meer moest bezuinigen dan in het sociaal akkoord was afgesproken. Bij het zorgakkoord in april was al beloofd dat er in de zorg in elk geval geen nullijn zou komen, en die komt er dus ook niet voor ambtenaren. FNV-voorzitter Ton Heerts had vorige week nog gewaarschuwd dat een nullijn voor ambtenaren voor hem het einde van het sociaal akkoord betekent.

 

Versobering secundaire arbeidsvoorwaarden

In de begroting van Binnenlandse Zaken staat met zoveel woorden nog wel dat de nullijn in de publieke sector – met uitzondering van de zorg – ook in 2014 van kracht blijft. Door een zogeheten loonsombenadering blijkt er echter wel een salarisstijging voor ambtenaren mogelijk. Die geeft overheidswerkgevers de ruimte om samen met de vakbonden in ruil daarvoor te kiezen voor een versobering van de secundaire arbeidsvoorwaarden. In plaats van een nullijn voor de contractloonstijging hanteert het kabinet een budgettaire nullijn voor de loonsom voor overheidspersoneel. Financiële besparingen door het versoberen van secundaire arbeidsvoorwaarden kan worden ingezet voor stijging van het primair loon.

 

Reageer op dit artikel
Uw naam Verplicht veld
E-mail adres Verplicht veld
Functie
Reactie Verplicht veld
Reacties (7)
 • H. Wiersma (gepens.) 18 september 2013, 16:40 Een worst van 2% voorhouden en o.a. 3,3 miljard korten op pensioenen. Zou iemand zo worst willen/kunnen eten?
 • Lady 18 september 2013, 11:28 Dag Henk, ik hou er niet zo van als er mooie sier wordt gemaakt met iemand anders z'n geld. De reacties in de samenleving zijn al weer van 'die ambtenaren, ja, die zorgen weer goed voor zichzelf!' Hoe willen we een betrouwbare overheid krijgen als er op zo'n wijze aan ons imago wordt gewerkt?
 • Henk de Wit (beleidsmedewerker) 18 september 2013, 10:46 Waarom zo geklaagd? Blijkbaar blijft het salaris minimaal gelijk en hebben we werk. Onze bijstandsgerechtigde en werkloze medeburgers moeten het met beduidend minder doen. Het ware beter geweest als deze groepen meer ontzien waren.
 • Lady 18 september 2013, 10:44 'Verder zorgt de verhoging van de AOW-leeftijd er voor dat we 2 jaar langer kunnen sparen voor ons pensioen.'

  Hadden we met z'n allen al afgesproken dat het pensioen ook opschuift naar 67, of heeft het kabinet dat besloten? Nog een sigaar uit eigen doos.
 • Gerben 18 september 2013, 09:19 Perspectief op een beetje groei? Dat is wel heel positief uitgedrukt als je al sinds 2008 nagenoeg 2% per jaar achter de inflatie aanholt.

  Einde oefening!

  Elke zichzelf respecterende starter, die in blik in gemeenteland werpt beseft vrij direct hier moet ik echt niet zijn/blijven. En dan laat ik nog buiten beschouwing hetgeen het CDA sinds afgelopen zaterdag meent te moeten verkopen qua loonontwikkeling van ambtenaren de komende jaren en bij tekorten.

  Laat die jodokussen aub wachten op zijn stembiljet; dat is het enige wat wij zelf nog in de hand hebben.
  Het excuus daarbij is simpel, al het werk ligt hier al en we hebben niemand meer om het uit te voeren.

  Benieuwd waar het CDA in de toekomst denkt zijn medewerkers vandaan te halen?!
 • H Werkendam. (Rookmelder) 18 september 2013, 09:15 Bah. . .En die sigaar mag je vervolgens dan niet eens opsteken.
 • Edwin van der Beek 17 september 2013, 18:45 Stijging van het primair loon door versobering van secundaire arbeidsvoorwaarden. Kortom een sigaar uit eigen doos.